O pokrmech

Charakteristika pokrmů

Cizrna:

Cizrna je luštěnina,  která se svým vzhledem podobá hrášku. Oproti němu má však trochu větší velikost. Občas se lze díky tomu setkat i s názvem římský hrách. Chutí může vzdáleně připomínat lískový oříšek. Z hlediska nutričních hodnot patří mezi nejkvalitnější luskoviny vhodné pro lidskou výživu. Doporučuje se zvláště pro děti. Cizrna je bohatým zdrojem vápníku, železa a vitamínu B15.

Kuskus:

Je Arabský pokrm. Kuskus je tvrdozrnná pšenice zpracovaná na droboučké kuličky, které slouží jako výchozí surovina pokrmu.

Jáhly:

Jáhly jsou potravina, která je vyrobena z prosa setého, které je vyloupáno. Jáhly jsou nejenže vysoce výživné, ale také bezlepkové,  tudíž si je může dopřát i celikik s bezlepkovou dietou. Tato potravina navíc patří mezi jednu z nejstarších tradičních plodin v Asii. Jáhly vypadají jako jednomilimetrové nažloutlé kuličky.

Bulgur:

Bulgur – vyroben z celozrnné nalámané předvařené tvrdé pšenice, podporuje zdraví střev, nervovou soustavu, vysoká nutriční hodnota, výživnější náhrada rýže.

Pohanka:

Pohanka je velice prospěšná lidskému organismu, proto by měla patřit ke stálicím našeho jídelníčku. Je bohatým zdrojem na nejrůznější vitamíny a minerální látky. Nejdůležitější látkou, kterou pohanka obsahuje je rutin, který podporuje vstřebávání vitamínu C. Navíc příznivě působí na cévy a celý cévní systém vůbec. Pohanka (Fagopyrum esculentum) je nutričně velmi hodnotná. Pohanka je naprosto hypoalergenní, vhodná pro celiaky, kromě toho, že pohanka patří mezi bezlepkové potraviny, obsahuje také řadu minerálních látek jako jsou vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík, měď, mangan a zinek, vitamíny B1, B2, B6, E, niacin a rutin.

 

Seitan:

Seitan je rostlinná bílkovina, pšeničný lepek. Je výživný a snadno stravitelný. Dá se použít a upravit stejně jako maso. Seitan je běžná součást veganské a vegetariánské kuchyně. Není vhodný pro osoby trpící alergií na lepek, případně nemocné celiakií.

Sója:

Sója je dobrým zdrojem bílkovin, a je považována za vynikající náhradu mléčných výrobků a za alternativní zdroj bílkovin pro vegany, vegetariány a osoby s nesnášenlivostí laktózy. Existuje obvykle mnoha různých formách, včetně sojových bobů, sójové mouky, tofu, sójového mléka a jogurtu, sójových párků, sojového sýru a sojových nudliček. Sója je bohatá na izoflavony, sloučeniny, o nichž se předpokládá, že mají mít zdravotní výhody, stejně jako na bílkoviny a vlákninu. Má také nízký obsah tuku a poměrně nízký obsah kalorií v některých svých formách, což z ní činí ideální potravinovou náhradu masa pro ty, kteří sledují svou váhu nebo pro vegetariány.

Tofu:

Tofu je sójový sýr či tvaroh. Je vyrobeno ze sójového mléka. Sojové mléko je výrobek ze sóji (sojové boby), což je luštěnina.

Tarhoňa:

Tarhoňa jsou drobné nočky (drobení) z nudlového těsta.

Špecle:

Špecle jsou těstoviny podobně jako halušky , ale delší a slabší. Jsou z mouky,vajec ,kurkumy , vody a oleje.

Šumavský knedlík:

Knedlík je z bramborového těsta, do kterého se přidává osmažená cibule.

Pangasius:

Paegas je sladkovodní ryba, jeho domovem jsou velké řeky v Thajsku a Číně. Pangas má velmi šťavnaté bílé maso bez kůstek a bez charakteristické rybí vůně.

 

 

Mahi mahi:

Mahi mahi je mořská ryba, která se stala vyhledávanou po celém světě. Ryba mahi mahi nese také řadu dalších označení,  zlak nachový, koryféna či doráda. Vždy jde o tu samou rybu, skrytou jen pod různým označením. Ryba mahi mahi je dravá a vyskytuje se po celém světě v teplých mořích. Dospělý jedinec váží mezi 7 až 13 kilogramy a měří na délku asi jeden metr. Zploštělé tělo, žluté až oranžové zbarvení na bocích, velká hřbetní ploutev.

Sumeček africký:

Sumeček africký (Clarias gariepenus) neboli keříčkovec má velmi chutné jemné maso, bohaté na bílkoviny. Není cítit typickou rybí vůni. Narůžovělé filety bez kostí i kůže vynikají svým pevným masem.

Tilápie nilská:

Okounovec nilský se vyskytuje v teplejších, níže položených oblastech Afriky. Chov této ryby je znám již od starověku.

 

Hoki:

 Treskovník novozélandský čili hoki má jemné, křehké bílé maso. Maso této ryby si často oblíbí i ti, kteří nepatří mezi příznivce ryb a mořských produktů.  Konzumaci ryby hoki můžeme doporučit stejně jako konzumaci kterékoli jiné mořské ryby. Mořské ryby by měly být součástí jídelníčků každého z nás, jelikož jsou zdrojem mnoha blahodárných a pro organismus potřebných látek. Hoki ryba obsahuje dostatečné množství omega3 mastných kyselin, které zlepšují činnost srdce a cév. Obsahuje také důležitý jód, vitamín B12 či železo.

 

Hamburská vepřová kýta:

Plátek dušené vepřové kýty ukrojený přes vlákno a přelitý krémovou omáčkou. Na povrchu masa je podušená šunka s okurkou, obojí nakrájené na nudličky.

Řecké řízky:

Vepřové řízky z kýty opečené po obou stranách na které poklademe paprikovou směs. Papriková směs je z paprik a rajského protlaku.

Mexická fazoláda:

Uvařené fazole s česnekem a cibulí zahuštěné strouhaným hlávkovým zelím s pridáním koření a rajského protlaku.Pokrm by měl obsahovat málo tekutiny a podává se s chlebem.

Řecké těstoviny:

Uvařené těstoviny přelité pikantní omáčkou z cibule, rajčat, žampionů, cukety a oliv. Sypané balkánským sýrem.

Šumavský závitek:

Plněný závitek z vepřové kýty, přelitý zlatočervenou lesklou šťávou. Maso je šťavnaté plněné hořčicí, salámem, slaninou a kysaným zelím Šťáva je ochucena rajským protlakem, smetanou, citrónem.

 

Pikantní kuskus:

Kuskus zalitý vývarem přidáme do směsi zeleniny. Směs: opečeme cibuli, přidáme zázvor, hrášek, baby mrkev, fazolky, drcená rajčata, provaříme.

Slepice po tulonsku se špagetami:

Na oleji smícháme česnek,strouhanou nivu,bazalku,oregáno a tymián . Přidáme nakrájené uvařené slepičí maso a zamícháme do špaget . Nakonec sypeme sýrem a petrželkou.

Zbojnická roláda:

Hovězí maso zadní plněné slaninou , cibulí a česnekem srolované a pečené do rolády. Z výpeku uvaříme šťávu řidší konzistence která má vůni po mase a použitých surovinách.

Mexický guláš:

Drobné kousky udušeného masa v načervenalé omáčce s vložkou hrášku. Střed porce tvoří tvarovaná rýže s hráškem posypaná strouhaným sýrem.